Ajánló

jegyezz meg

Családalapítás: milyen lakást válasszunk?

lakas

Életre szóló társunk megtalálása csupán az első lépés a nagybetűs életbe. A házasság után jöhet a családalapítás, ám a legtöbben addig nem vágnak bele, amíg a megfelelő otthont meg nem találták és ki nem alakították a leendő család számára. Hogyan találjuk meg a megfelelő lakást? Ehhez adunk most néhány átgondolásra érdemes szempontot.

Miket érdemes átgondolni, mielőtt választunk?
Ha egy (leendő) család számára választunk lakást, akkor nagyon sok szempontot figyelembe kell venni, és a döntés előtt ezeket mérlegelni kell. Ilyenkor nem célszerű szerelem alapján dönteni, bár előfordul, hogy az a lakás lesz az optimális választás, amelybe a kiválasztás során beleszeretünk. Mindenképpen törekedjünk kompromisszumos megoldásra, vagyis olyan lakást válasszunk, amely társunknak is tetszik, emellett megfelelő megoldás lesz az új család egésze számára is. Nézzük, mik ezek a szempontok:
1. Elhelyezkedés: az egyik legfontosabb szempont a lakás földrajzi elhelyezkedése, vagyis, hogy melyik városban található ez a lakás, mennyire esik messze a munkahelyeinktől (nem mindegy, hogy félórát vagy 4-5 órát ingázunk naponta), milyen a környék, van-e a közelben óvoda és iskola, milyenek a házak arrafelé (vagyis mennyire értékállóak a környéken az ingatlanok, rendezett-e a környék). Általánosságban igaz, hogy a nagyvárosokban a belvárosi területek a leginkább kedveltek, hiszen itt jó a közlekedés, jó az ellátottság (játszóterek, parkok, éttermek)

2. Az ingatlan állapota és kialakítása: az ingatlan állapota nagy hatással van az értékére, ám előfordulhat olyan eset is, hogy egy nagyon rossz állapotban lévő lakást felújítva kategóriákat ugrik az értéke, ha jó környéken van. Mérlegeljük ezt alaposan döntés előtt. Fontos tudnivaló, hogy az ingatlan elhelyezkedése sokkal nagyobb befolyással bír az értékállóságára és forgalomképességére, hiszen hiába próbálunk majd a későbbiekben eladni egy extrákkal felsterelt, felújított lakást, ha az rossz környéken helyezkedik el. A lakás kialakításánál jöhetnek leginkább elő a szubjektív vélemények, hiszen itt sokféle változat is megfelelő lehet egy kisgyermekes családnak. Lényeges, hogy legyen elég szoba (gyerekszoba, szülői háló, nappali), hogy mindenki el tudjon vonulni a saját „csendességébe”, de legyen közösségi tér is vendégek fogadására és a család kikapcsolódására. Fontos a konyha mérete: számoljunk azzal, hogy az étkezőasztal mellé nemcsak a székeknek, hanem etetőszéknek is be kell férnie, sőt előfordulhat, hogy a konyhában fogjuk elhelyezni a kicsi járókáját is. Mindenképpen számoljunk azzal, hogy ahogy növekszik a család mérete, úgy lesz egyre több tárgyunk, így előre el kell azt is döntenünk, hogy végleges döntést hozunk, és elég nagy ingatlant vásárolunk a családnak, még akkor is, ha az 5-6 tagúra nő, vagy inkább folyamatosan cseréljük majd nagyobbra a gyerekek számának növekedésével. Mindkettő lehet jó megoldás.

A fiatal házaspárok esetében gyakori, hogy először csak kisebb alapterületű ingatlant vásárolnak anyagi lehetőségeik miatt, majd ahogy nő a család, és erősödnek meg anyagilag, úgy választanak egy nagyobb és/vagy jobb környéken lévő ingatlant családjuk számára.
Az ingatlanpiac jelenlegi állapotát tekintve a kínálati oldalon rengeteg eladó lakást találunk, Székesfehérváron, Debrecenben vagy akármelyik más nagy- és kisvárosban is. Választani tehát van miből, de alaposan gondoljuk át, milyen ingatlant választunk családunk számára.

Copyright 2003-2021. Minden jog fenntartva. A Párom.hu név és logo az Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. bejegyzett védjegye.

A nyomtatott oldal webcíme: https://www.szenakazal.hu/prcikk_Csaladalapitas_milyen_lakast_valasszunk_a40.html
Nyomtatás dátuma: 2021-05-14 14:59:04