Ajánló

jegyezz meg

Fűkasza vagy fűnyíró? - melyiket mikor használjuk?

funyiras

Végre megerősödött a nemrégiben füvesített terület, és itt az ideje az első fűnyírásnak? A gyep sokak kertjében kap helyet, de igazán mutatós csak akkor lehet, ha rendszeresen odafigyelünk annak karbantartására. De mégis milyen eszközt használjuk ennek érdekében? A piaci kínálatban ma már többféle fűnyíró helyet kap, és gyakran találkozni fűkasza választékkal is a szaküzletekben. Kezdő kertépítők nem mindig tudják, melyik, mire való, mint ahogy a velük kapcsolatos biztonsági intézkedések terén is hiányosak az ismeretek. Talán a legfontosabb kérdés mégis az, hogy melyiket milyen célra érdemes használni. A technoform.hu tapasztalatai azt mutatják, hogy a fűnyíró mellett egyre többen érdeklődnek a fűkasza iránt is, hiszen ez utóbbinak segítségével egészen speciális feladatokat is elvégezhetünk a kertben.

Mikor aktuális a fűnyírás?

Elsőre nehéz megállapítani, hogy mikor érdemes a fűnyíróhoz nyúlni, de a fű mérete azonnal megadja a választ erre. Ha már elérte a 10-12 centiméteres nagyságot a fűszálak hossza, akkor bizony érdemes odafigyelni a gyep ápolására. Legjobb, ha úgy választja meg a kívánt méretet, hogy az ne menjen öt centiméter alá, ugyanis a fűszálaknak szükségük van arra, hogy közöttük optimálisan megmaradjon a páratartalom. Ha túl rövidre nyírja a gyepet, erre nincs lehetőség, és a forró nyári napokon azt veheti egy idő után észre, hogy a gyep foltokban ritkulni, kiégni kezd.

Mindegy, hogy korábban a hagyományos füvesítés, vagy a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő gyeptéglák, gyepszőnyeg mellett tette le a voksot, az ápolás és a rendszeres fűnyírás nem maradhatnak el. Abban az esetben, ha ez utóbbi, kissé költségesebb megoldásokat választotta a kert füvesítésére, akkor azzal az előnnyel számolhat, hogy biztosan nem üti majd fel a fejét gyom a fű között, és az egybefüggő zöld terület üde színére sem kell sokáig várnia.

Hol ajánlott a fűkasza használata?
Bár kisebb kertekben ritkán válik szükségessé a fűkasza, de ha a néhány négyzetméternél nagyobb terület övezi otthonát, ahol esetleg fűnyíró használatával a szintkülönbségekből adódóan is nehezen hozzáférhető helyek találhatóak meg, akkor érdemes elgondolkodni a Technoform szerint is a fűkasza beszerzésén. Az eszköz fokozott elővigyázatosságot igényel a használat során, de a megfelelő beállításokkal és körültekintő használattal biztonságosan intézheti el a kívánt feladatokat segítségével. Kifejezetten ajánlott a fűkasza a vízelvezető árkok környékére, vagy olyan kerti részekre, ahol a elburjánzott növényektől szeretne gyorsan és hatékonyan megszabadulni.

Amennyiben a fűkasza mellett dönt, úgy célszerű fülvédőt és maszkot is beszereznie, ezzel minimalizálva a használat során a kellemetlenségeket. Szintén jó döntés lehet a speciális rezgéscsillapító rendszerrel ellátott készülék vásárlása, de az egyéni beállítások is jó szolgálatot tesznek az első beüzemelés előtt.

A kora tavasztól késő őszig tartó időszakban rendszerint sok időt töltünk az otthonunkat övező környezetben. Kerti party-k, baráti összejövetelek, grillezés, a gyermekek medencés bulija, vagy egyszerűen a kerti tó melletti pihenés mind-mind szükségessé teszik, hogy a gyep és a kert egésze ápolt, gondozott legyen. Ha rendszeresen odafigyel arra, hogy a gyep megfelelő mennyiségű vizet kapjon, és a fűnyírásra is szán időt, amint az aktuálissá válik, már nagyon sokat tett az igényes kert érdekében. Nagyobb kertek esetében nélkülözhetetlen a fűnyíró, vagy a fűkasza használata.

Copyright 2003-2021. Minden jog fenntartva. A Párom.hu név és logo az Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. bejegyzett védjegye.

A nyomtatott oldal webcíme: https://www.szenakazal.hu/prcikk_Fukasza_vagy_funyiro__melyiket_mikor_hasznaljuk_a32.html
Nyomtatás dátuma: 2021-05-14 14:52:55