Ajánló

jegyezz meg

Gofri - a mennyei rácsos ostya

gofri

Ki gondolná, hogy már a középkor óta létezik ez a könnyed édesség, és vallási ünnepekkor, mozgó árusok kínálták az ünneplő közönségnek? Pedig minden jel arra vall, hogy így volt. A feljegyzések szerint először flamand sütőmesterek készítették el a gofrit abból a célból, hogy a megmaradt tésztájukat hasznosítsák. Ehhez két forró, rácsos fémlapot használtak, és így készült el a mai gofri őse.

Tippek a tökéletes gofri elkészítéséhez

A gofri tehát egy olyan finomság, amelynek elkészítéséhez szükséges beszereznünk egy speciális eszközt, ami nem jelent különösebben nagy kiadást, és igazán megéri, ha szeretjük kényeztetni magunkat a habos-lekváros-pudingos-csokiszószos édességgel. Ezentúl pedig a különböző formájú betétek, amelyek eltérnek a szögletestől, még adnak egy pluszt az élményhez, főleg, ha kör, vagy szívecske alakú sütőbe ruházunk be.

A gofri tészta esetében kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk a megfelelő receptet, mert egyébként, ha a tészta nem a megfelelő állagú, akkor odaragadhat a sütőre, és kedvünket szegheti a kísérletezésben. A receptek között rengeteg változatot találhatunk, a gofri lehet élesztős, sütőporos, margarinnal gazdagított, de találhatunk vékonyabb, ropogósabb állagúakat is.

A gofri akkor igazán finom, ha a kívül ropogós, belül viszont puha és lágy. Ezt a kívánatos célt úgy tudjuk elérni, ha a kész darabokat sütőrácson pihentetjük, mert akkor a gőz akadálytalanul tud elpárologni a süteményünkből, és nem lesz vizes, gumira emlékeztető állaga. A tészta recepten túl az is elengedhetetlen, hogy a megfelelő mennyiséget tegyük a sütőbe, mert ha kicsit többet adagolunk, akkor az kifolyik, és ráég a készülékünkre. Először ezért azt tanácsolnánk, hogy inkább kevesebbel próbálkozzunk, mert abból nem lehet baj.

Az ezerarcú gofri – feltétek kavalkádja

Mivel a tésztából készülhet édes és sós változat is, ezért a feltétek íze is elmehet mind a két irányba. Az édesség-számba menő gofrik feltétei rendkívüli változatosságot mutatnak, ha nem hiszik, járjanak utána például a sutigyar.hu oldal gofri receptjei között. A banános, fagylaltos, nutellás, csoki- vagy vanília öntetes, pudingos, epres, bogyós gyümölcsös változatok mind biztos sikerrel kecsegtetnek, csak képzelőerőnk szabhat határt az elkészült művek variációinak. A sós ízesítésű gofritól nem idegen már a tészta fűszerekkel való ízesítése sem, a feltétek között pedig megállja a helyét a sajt, a paradicsom, sőt, akár a bacon is.

Copyright 2003-2021. Minden jog fenntartva. A Párom.hu név és logo az Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. bejegyzett védjegye.

A nyomtatott oldal webcíme: https://www.szenakazal.hu/prcikk_Gofri___a_mennyei_racsos_ostya_a24.html
Nyomtatás dátuma: 2021-05-14 14:30:08