Ajánló

jegyezz meg

Hüvelyszárazság - van megoldás!

huvelyszarazsag

Ritkán beszélünk róla, pedig a hölgyek életében a szexualitástól kezdve a mindennapi kényelemig és komfortérzetig számos kellemetlenséget képes okozni a hüvelyszárazság. Bár kétségtelenül előfordulhat a menstruáció idején, a szülés és a szoptatás időszakában, vagy a serdülőkort megelőzően, mégis a leggyakrabban a menopauza kapcsán merül fel a probléma, és annak természetes kezelése iránti igény.

Normális esetben, ha a pH-érték az egészséges 3,8 és 4,5 között mozog, a hüvelyben jelen levő baktériumok gondoskodnak a savas közeg fenntartásáról, mégpedig a termelt tejsav segítségével. A kényes egyensúly azonban eltolódhat a nem kívánt irányba, s máris számos egészségügyi problémával kell szembenézniük a nőknek. Ezek közül egy a hüvelyszárazság, mely többek között a szervezet által termelt ösztrogénszint csökkenése miatt is kialakulhat. Mivel a változókorban a hölgyek ösztrogénszintje lecsökken, így ezzel egyidejűleg a hüvelyváladék is kisebb mértékben termelődik. A hüvely vékonyodik, rugalmasságából veszít, és mindez folyamatos viszkető, égő érzést jelent a betegnek. A hüvelyszárazság kezelése azonban a lactacyd.hu szerint sem csak a diszkomfortérzet miatt fontos, hanem a probléma jelentette egészségügyi kockázat, a fertőzésveszély okánál fogva is.

Abban az esetben ugyanis, ha felborul a kényes egyensúly, és a hüvelyflóra nem megfelelően védett, a gombás fertőzéseknek szabad útjuk nyílik, ami további panaszokat és akár rendszeresen visszatérő hüvelygombásodást okoz. A gyakran mellékhatásokkal járó ösztrogént tartalmazó tabletták és krémek helyett érdemes már a tisztálkodás során hangsúlyt helyezni arra, hogy a hagyományos szappanok és tusfürdők helyett a speciálisan intim területekre kialakított készítményeket, intim mosakodókat használja. A fertőzésveszély csökkentése érdekében a szexuális együttlétek alkalmával is óvatosabbnak kell lenni, és akár síkosító használatát előnyben részesíteni.

A változókor pszichés tünetei és testi változásai mellett nagyon fontos, hogy megtanulja elfogadni, és kezelni azt a fajta nőiséget, amely az évek előrehaladtával mindennapjai részét képezi. Az egészséges és tudatos életmód részeként azonban azzal is érdemes tisztában lennie, hogy a menopauza idején megváltozó hormonális viszonyok mellett szokásai is rányomják bélyegüket arra, miként alakul az intim egyensúly. A kényelmes, pamut fehérnemű viselése legalább olyan fontos, mint a mikrotápanyagokban gazdag táplálkozás, az immunrendszer erősítése, a megfelelő stresszkezelés, az agresszív mosószerek és öblítők kerülése, és a testi-lelki egészség megőrzése. Az antidepresszánsok és antibiotikumok korosztálytól függetlenül hatással vannak a hüvelyflóra alakulására, s akár a hüvelyszárazságért is felelőssé tehetőek.

A problémát mindenképpen kezelni kell, s a szakember utasításainak betartása mellett akár a természet patikáját is segítségül hívhatja. A körömvirág, a zsálya, vagy a komló gyógyteaként való fogyasztásával hozzájárulhat a megfelelő ösztrogénszint fenntartásához. Ha pedig tisztálkodásról van szó, ne feledje, a megfelelő termékek használatával sokat tehet saját intim területeinek egészsége és védelme érdekében. A bakteriális és gombás fertőzéseknek elejét veheti az életmódjára és az intim higiéniára való odafigyeléssel, melyek nem csak a menopauza idején fontosak egy nő életében, hanem gyakorlatilag bármelyik életszakaszban. A természetes egyensúly megőrizhető akkor is, amikor a szervezet hormonháztartása ilyen vagy olyan okoknál fogva, de felborul, másként működik.

Copyright 2003-2021. Minden jog fenntartva. A Párom.hu név és logo az Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. bejegyzett védjegye.

A nyomtatott oldal webcíme: https://www.szenakazal.hu/prcikk_Huvelyszarazsag__van_megoldas_a25.html
Nyomtatás dátuma: 2021-05-14 16:28:03