Ajánló

jegyezz meg

Jól teljesít az építőipar- de mi áll a háttérben?

jol-teljesit-az-epitoipar

A tavaly májusi adatokhoz képest az építőiparban jelentős fellendülés tapasztalható. Ami elsőre minden bizonnyal jó hírnek tűnik, arról a szakértők szerint érdemes tudni, hogy elsősorban az állami beruházásoknak köszönhető, és azok zárultával nagy valószínűséggel a lakosság körében továbbra is alacsony marad az építkezési kedv. Az MTI információi is alátámasztják, hogy az építőipar idén sokkal jobban teljesít, mint 2013-ban, ám miként az ingatlantájoló szakemberi is tapasztalják, az eladó ingatlanok még mindig nem örvendenek a korábbi keresettségnek.

Makroelemzők és pénzügyi szakemberek is úgy látják, hogy az építőipari termelés és a szerződések száma kétségtelenül növekedett, de jól mutatja a helyzetet, hogy az épületek felhúzására megkötött szerződések közel a tavalyi számot mutatják, ellenben az egyéb építményekre 83,6 százalékkal több szerződés került megkötésre. A háttérben egyértelműen az állami beruházások száma, az út-, és vasútépítési munkálatok állnak. Ami az anyagiakat illeti, az EU-támogatások felhasználása jelenti a hátteret ahhoz, hogy megvalósulhassanak ezek a projektek.

Kétségtelen, hogy a hazai építőipari cégek csak előnyét látják a jelenlegi fellendülésnek, hiszen a megrendeléseknek és a munkaóráknak a növekedése pozitívan befolyásolják majd bevételeiket, de az ingatlantajolo.hu szakemberei is felhívják a figyelmet a beruházások zárultával várható helyzetre. Hazánkban már jó ideje csökkent az építkezési kedv, és lakásfelújítás, korszerűsítés kapcsán is egyre kevesebben fordulnak a hitelintézetekhez. A hiba nem az ajánlatokban van, sokkal inkább a lakosság eladósodottságában, valamint a hitelintézetek felé tanúsított bizalom megingásában.

Ahhoz, hogy a lakosság újra pozitívan álljon mind a lakásvásárláshoz, mind az építkezéshez, valószínűleg az általános gazdasági és munkaerő-piaci helyzet javulása is szükséges lenne. A háztartások sok esetben több hitellel és kölcsönnel is rendelkeznek, melyek törlesztése éppen elegendő problémát okoz ahhoz, hogy ne gondolkozzanak újabb hitelfelvételen.

Egyes szakemberek úgy gondolják, hogy az építőipari növekedés idén körülbelül 24 százalékosra tehető, jövőre ez a mérték azonban egyszámjegyűre fog csökkenni a beruházások zárultával. Tény, hogy a magánszektor üzleti partnerként történő megjelenése lenne szükséges a növekedés ilyen mértékű fenntartásához, ez azonban komplex tényezők függvényeként, általában anyagiak hiányára visszavezethetően valószínűleg várat még magára.

Az ingatlanok alacsony árai mindenképpen a vásárlási kedv növekedését hozhatná magával, ám a szükséges anyagiak előteremtése még így is problémát jelent sok háztartás számára – annak ellenére is, hogy a saját ingatlanra sok fiatalnak lenne szüksége. A jelenlegi növekedés az építőiparban tehát vitathatatlan, ami a területen tevékenykedő vállalkozások számára kétségtelenül hasznos, ám a messzemenő következtetések a lakosság ingatlanvásárlási kedvére mindebből még nem szűrhetőek le.

Copyright 2003-2021. Minden jog fenntartva. A Párom.hu név és logo az Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. bejegyzett védjegye.

A nyomtatott oldal webcíme: https://www.szenakazal.hu/prcikk_Jol_teljesit_az_epitoipar_de_mi_all_a_hatterben_a19.html
Nyomtatás dátuma: 2021-05-14 16:05:15