Ajánló

jegyezz meg

Karrier és anyaság

A nők számára még mindig, sőt egyre inkább a karrier- és a családtervezés összeillesztése a legnagyobb kihívás. Hogyan lehet ezt mégis okosan, meghasonlás nélkül csinálni?
Milyen esélyeik vannak a nőknek arra, hogy karriert építsenek amellett, hogy megfeleljenek az anyai szerepnek, és közben még a nőiességüket is megőrizzék?
A statisztikai adatok arra mutatnak rá, hogy a nők Magyarországon 21%-kal kevesebb bérért végzik ugyanazt a munkát, mint a férfiak, viszont kevésbé megbecsült a munkájuk. Vajon valóban létezik a nemek között a munkaerőpiacon a hátrányos megkülönböztetés?
A társadalmi megítélés miatt indulnak kevesebb eséllyel a nők a munka világában, hiszen egy fiatal nőre, aki gyermeket szeretne, nem lehet hosszútávon számítani, és ezzel számolnak a munkáltatók is. Hiába nyílnak a nők előtt soha nem látott távlatok, ha a munkaerő-piaci hátrányaikat tovább fokozza a háztartási és családi kötelezettségek egyenlőtlen megoszlása. Hihetetlen tény az, hogy az indiai nők után a magyar nők végzik a legtöbb háztartási munkát a világon.
A hagyományos háziasszony szerep sok nő számára bizonyára még ma is kényelmes és elfogadható, hiszen ma is szép számmal vannak lányok, akik olyan férjről álmodoznak, aki mellett nem kell dolgozniuk. Számomra meglepő, hogy a korosztályomból milyen sok fiatalember álmodik arról, hogy majd annyit fog keresni, hogy a feleségének ne kelljen dolgoznia.
Nézzük meg mi a realitás! Mai fogalmaink szerint dolgozónak csak az nevezhető, akinek a háztartásán felül még munkahelye is van. Ezzel a nézettel furcsa módon a legtöbb érintett is azonosul; egy diplomás, több nyelvet beszélő, karriert és magas keresetet hátrahagyó nő komolytalan dolognak érezheti, ha egész nap csak gyereket nevel és háztartást vezet. Szembe kell néznünk továbbá azzal is, hogy egy állás nem csak az időnket, de energiánkat is leköti. Azt látom magam körül, hogy a család és a karrier közötti egyensúlyozás akkor sem könnyű, ha a rokonok segítőkészek, a kollégák pedig megértőek.
Mindehhez azonban az kell, hogy álmaidhoz találd meg először a megfelelő állást, amit a Jooble állásgyűjtő portálon tehetsz meg, életed párját, és jussatok közös nevezőre a gyermekvállalásról...

Copyright 2003-2021. Minden jog fenntartva. A Párom.hu név és logo az Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. bejegyzett védjegye.

A nyomtatott oldal webcíme: https://www.szenakazal.hu/prcikk_Karrier_es_anyasag_a42.html
Nyomtatás dátuma: 2021-05-14 15:49:57